A legfontosabb kezelés a cukorbetegségnek-DIABETES-DIABET ZAHARAT-az a dieta vagy is az egészséges táplálkozás.A dieta-át ugy kell őssze állitani.hogy a szénhidrátok-GLUCIDE mennyisége adja ki a napi kalória mennyisség 50-55 % -át.
1 g szénhidrát = 4 kalória.
A fehérjék-PROTEINE a napi kalória mennyisség 10-20 %-át
1 g fehérje = 4 kalória
A zsiradékok-LIPIDE a napi kalória mennyisség 30-35 %-át
1 g zsiradék = 9 kalória
A napi kalória mennzisség attól fűgg hogy férfi vagy nő,kortól,sulytól és a páciens foglalkozásától.
1.ÉLELMISZEREK AMIT NAPONTA LE KELL MÉRNI-ahoz hogy ki tudjuk számitani a napi szénhidrát-GLUCIDE mennyisséget,a kővetkező élelmiszereket le kell hogy mérjűk.Ezek az allábbiak-gyűmőlcsők.tej,burgonya és a kenyér,vagy puliszka és egyes zőldségek.
a.FRISS GYŰMŐLCSŐK amelyek 10 g szénhidrátot tartalmaznak 100 g gyűmőlcsből-alma,eper.főldieper-FRAGARIA,áfonya,kajszinbarack,meggy,korai cseresznye,kőrte,narancs,mandarin,birsalma,ősszi barack,ribizli,avocado,papaya,gőrőg dinnye és sárga dinnye a héjával egyűtt lemérve ,számolunk 5% szénhidráttal.
A citrom és a grapefruit ,tartalmaz ugy 5 % szénhidrátot,moderált mennyisségben,besszámitás nélkűl lehet naponta fogyasztani.
Egyébb gyűmőlcsők-mint a jól megérett ősszi szilva,szőlő és banán,tartalmaznak 20% szénhidrátot.